3 boyutlu Düzen Tasarımı Çalışması Nasıl Yapılır
Düzen Tasarımı 1. dönemin ilk kuşağıdır. Düzen Tasarımı çalışması nasıl yapılır konumuzu aşama aşama, tasarım günlüklerini de yazarak anlatacağız. Düzen Tasarımımız calışmalarımız genellik 3 boyutlu tasarımlardır.
Öğrenciler, sitemizde tanıtımı yapılan teknoloji tasarım ürün dosyasını kullanıyorlarsa bu süreç daha kolay bir şekilde gerçekleşecektir. Düzen Tasarımı projesinin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi içerikli sayfalar yer almaktadır.
Sitemizde de bu bilgilerden yararlanarak Düzen Tasarımı proje çalışmasının nasıl yapılacağını anlatacağız.
Düzen Tasarımı tasarımlarında özellikle bir şekle benzetme kaygısı olmamalıdır. Sonuçta benzeyebilir de. Ama proje sırasında şöyle bir binaya benzesin gibi bir çaba içerisinde olmamak gerekir.
Düzen Tasarımı çalışmasına, tekrar eden, sürekli çoğalabilen, birimlerin bulunması ile başlanmalıdır. Sürekli çoğalabilmenin sağlanmasına imkan veren geometrik şekiller Kare- Daire - Eşkenar üçgen ve çizgidir. Değişkenliği olmayan şekillerdir.
Sonuçta eşkenar olan şekiller, çoğalabilir. 128 gen olan bir şekil daireye yakındır.
* Çoğalabilen birim tasarımlarını, teknoloji tasarım dosyasında ayrılmış olan kareli sayfalarda çalışabilirsiniz.
HEDEFİMİZ : Biçimlerden oluşturacağımız, çoğalabilir birimleri bulmak ve bunları da çoğaltarak ( yan yana - üst üstte) bütünü oluşturmaktır.
HAYDİ BAŞLAYALIM !. (Birimden Bütüne Etkinliği)
Etkinlikte küp gibi şekillerde kullanılabilir. Küp yapımı ile ilgili dersimizi de hazırlayacağız. Şimdilik şeritler keserek, kare, daire, üçgen biçimleri ile halkaları oluşturarak, birimler tasarlayıp, çoğaltarak bütünleri oluşturmayı öğreneceğiz.
1- Araç Gereç ve Malzemelerimizi alalım :
* 50x70 cm farklı renkte 3 adet kalın karton: Piyasada çok ince kağıt gibi ucuz kartonlar var. Onun yerine daha iyisi ve kalın olan, pahalı (1TL :) olanları özellikle arayın, bulun ve alın. Çünkü çok ucuz karton size daha pahalıya patlar. İnce olduğu için, projeniz eğilir bükülür. Estetik durmaz. Alacağınız notunda düşük olmasına sebep olur. Hatta bu yüzden tekrar kalın karton alıp baştan tekrar yapmaya kalkarsınız ki zamanda kaybedersiniz
* Elişi kağıtları : Kaleme sararak çizgilere oluşturmak için elişi kağıtlarını kullanabilirsiniz.
* Kaliteli Yapıştırıcı, Makas ve özellikle 50 cm lik cetvel : Cetvel küçük olursa büyük kartonlar işlem yaparken daha fazla ölçü almak zorunda kalırsınız.
* Maket Bıçağı : Bu malzemeyi okula getirmek yasaktır. Ama evde büyüklerinizin gözetiminde kullanarak, daha düzgün, kolay kesimler yapabilir zamandan kazanabilirsiniz.
* Altlık 50x70cm Mukavva karton : Ev yada okulda, çalışma yaparken, zeminlere zarar vermemek için tavsiye ediyoruz.
Not : Teknoloji tasarımda mümkün olduğunca sınırlama yoktur. Malzemeler ve adetleri değişlenlik gösterebilir. Ama öğrenciler için ucuz, kolay bulunabilen, kolay kesilip işlenebilen tasarım yapmaya en müsait bir malzeme kağıt kartondur.
2- Kare, Daire, Üçgen, Çizgi biçimlerini oluşturmak için renkli kartonları şeritler halinde keselim :
Daha önceki tecrübelerimize dayanarak 2cm eninde 50cm uzunluğuna şeritler keselim. Bu ölçüler değişebilir. 50x70cm lik bir kartondan kaç tane çıkar. Toplam 35 adet 2x50cm lik şerit kesebiliriz. Ama biz 20 adet kesip kalan malzemeyi, yedek veya başka şekiller içinde kullanabiliriz. Diğer renkteki kartonumuzdan da 20 adet keselim.
Yukarıdaki şekillerde görüldüğü gibi cetvel ile 0.2.4.6...36.38.40cm lerden kalem ile, kartonun uzun kenarının altından ve üstünden işaretleyelim. Bu işaretleri cetvel ile birleştirerek, makas kullanarak kesmek için, kalem ile çizebiliriz. Eğer evde size yardım edecek bir büyüğünüz var ise kalem ile çizmeye gerek kalmadan, noktaları maket bıcağı ile direkt kesebilirsiniz. Böylece çok düzgün şeritleri çok kısa zamanda elde edersiniz. Diğer türlü önce kalem ile çizmeniz, sonra o çizgilerin üzerinden dikkatle makas kullanarak kesmeniz gerekecektir. Sonuçta makas ile güzel kesiyorsanız bunu tercih etmelisiniz. Ölçüleri çok hassas almalısınız. Kalem ucunun 1 mm içe kayması 2mm farka ve sonrasında uyumsuzluklara yol açacaktır. Ölçülerinizin hassas olması için harcayacağınız zaman kayıp değildir. Aksine acele ederseniz kötü bir sonuç ile karşılaşıp tekrar başa dönmek zorunda kalabilir, hem malzeme hemde zamam kaybedebilirsiniz.
Not : Ölçüleri yapacağınız tasarıma göre farklı değerlerde belirleyebilirsiniz.
Devamı > Düzen Tasarımında şeritlerden kare, daire oluşturmak
Yıllık-Günlük Ders Planları - Zümreler
YENİ ÖĞRETİM PROGRAMI
PROJELER ve İCATLAR
Teknoloji Tasarım Fikirleri VİDEOLAR
Teknoloji Tasarım Kaynakları
Teknoloji Tasarım Ürün Dosyası
3D Mimari Düzen Tasarımı
Tüm hakları saklıdır. Sitedeki bilgi ve görseller izin alınmadan kullanılamaz.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için