Sorun 21- Evde yokken tessiat arızaları sonucu su kaçaklarının önlenmesi.
Çözüm: Tek hareketle kolay açılan vana yanına, değirmen gibi suyun akışı ile harekete geçerek vanayı kapatan bir sistem tasarlanabilir. Evde kimse yokken tesisat arızası ile akmaya başlayan suyun hareketi, çarklar döner, bu hareket vanayı hareket ettirerek kapatır.
Sorun 22- Çiçeklerin sulanmasının unutulması ve kurumaları.
Çözüm: Saksı içerisine yerleştirilen bir sistemle toprağın kuruması ile tetiklenen, “lütfen beni sula” diyen bir ses kayıtlı alarm devresi aktif hale gelir. Gece ışığa duyarlı bir devre ile alarmın gece değil gündüz ses çıkartmasını sağlayabilir. Lütfen Beni Sula diyen çiçek saksısı
Sorun 23- Kışın – karanlıkta araçların camlarının buzunun zor temizlenmesi.
Çözüm: Buz kazıcıya, küçük bir fener monte edilebilir. Veya küçük bir ampul, pil, anahtar ile yapılabilir. Işıklı buz kazıyıcı ile buz tutan camlar gece karanlıkta çok kolay bir şekilde temizlenecektir.
Sorun 24- Araçların camlarının buğulanması.
Çözüm: Buğulanma sabunlu yüzeylerde olmaz. Kendi sıvısı içinde olan ayakkabı silmek için olan bir süngerden alınır. Kendi sıvısı yerine sabunlu su eklenir. İç camlara uygulanır. Böylece buğulanmayı önleyici cam sileceği süngeri olarak tasarlanan ürün satışa sunulabilir.
Sorun 25- Kar yağdığında buzlanma yüzünden araçların hareket edememesi veya kara saplanması.
Çözüm: Aracın hareketini sağlaması için patinaj yaparak, iyice kayganlaşan alandan kurtulması gerekir. Tekerlerin altına 30cm eninde 1m uzunluğunda, katlanabilir iki adet tırnaklı lastik tasarımı yapılır. Araç tekeri patinaj yaptığında tekerle yol arasına sıkıştırılarak konur. Lastik tırnakları alttan zemine yapışır. Üstten de tekere tutunur. Böylece araç ilk hareketini sağlar ve patinaj yaptığı yerden kurtulur. Her araca lazım bir tasarım ürünü.
Sorun 26- İlaçların zamanında içilmesinin unutulması
Çözüm: Saatli-alarmlı ilaç takvimi tasarlanabilir. Günde her gün aynı saatte ilaç alınacak. Bunun unutulmaması için o saate alarm kurulur. Alarmı susturmak içinde ilaç tableti takvimden çıkartılması gerekir. Öyle tasarım yapılırsa böylece ilaç içmeyi unutma sorunu kalkar. İlaç içmeyi hatırlatan takvim olarak ürün piyasaya sürülebilir.
Sorun 27- Okulda gürültü yapanlar yüzünden, diğer öğrencilerin dersi iyi dinleyip öğrenememesi.
Çözüm: Gürültü yapan öğrencinin çevresinde, ses geçirmeyen, kırılmaz, şeffaf cam kafesin çıkması. Fakat bu kafese dışarıdan ders ile ilgili ses ve görüntülerin gelmeye devam etmesi. Sınıf ile iletişimi olması gerektiği gibi normal olduğunda kafesin kalkması. 🙂 (Not: Öğrenci sınıftan atılmamış ve eğitim öğretim hakkı da elinden alınmamış oluyor. Eğitim öğretim ortamını engellemesinin de önüne geçilmiş oluyor.) Ama asıl çözüm öğrencinin başkalarının eğitim hakkına saygılı olması yönünde eğitilmesi ile olur. Böylece öğrenci bilinçli olur ve eğitim ortamını bozacak gürültü ve saygısızlık yapmaz. Esas çözüm budur.
Sorun 28- Bisiklette giderken yağmura yakalanma ve soğuk olma sorunu.
Çözüm: Yağmur yağdığında bir düğme ile yağmurdan koruyan kapılı şeffaf bir şemsiyenin oluşması
Sorun 29- Okulda uçlu kalemlerimizin sıranın üstünde yere düşmesi ve ucunun bozulması.
Çözüm: Sıralara çektikçe uzayan, ( ama sıra ile yer mesafesinden kısa) kalemin arkasına takılabilen bir misina düzeneği yapılmalıdır.
Sorun 30- Teneffüslerde sıra üstündeki kalemlik ve kalemlerin kaybolması.
Çözüm: Elbiselerdeki kilit koruma gibi sistemindeki gibi, öğrenci sırası ile kalemliği birbirine bağlayabilir. Kalemliklerin içine pencere-kabı alarmı sistemi monte edilebilir. Fermuarı açarken alarm çalar. Panikler ve hırsız çalamaz.
Sorun 31- Öğrencilerin ödev – çalışmalarının kontrol edilmesinin zaman alması ve zorluğu.
Çözüm: Akıllı öğretmen masası ve buna ağla bağlı akıllı öğrenci sıraları olabilir. Ödev sayfalarını her öğrenci aynı anda, sıraların üzerinde ki ekrana tarattırır. Cevaplar ve kodlamalar otomatik olarak sonuçlanır. Bu ağ sistemi tüm ülkede olsa, Türkiye geneli sınav sonuçları, sınavdan hemen sonra sonuçlanır. Karekod ile çalışmaların hangi kimliklere ait olduğu da otomatik olarak doğrulanır.
Sorun 32- Küçük çocukların yemeklerini yememe konusunda direnmeleri.
Çözüm: Çocuklar damak tadı alışmadığı ve hep tatlı yiyecekler istedikleri için sebze-tahıl yemeklerine karşı direnirler. Tatlının malum yemeğin sonuna yenilmesi uygundur. Çocuğun yemeğini bitirdikten sonra alttaki sürpriz tatlıya ulaşabileceği bir tabak tasarımı yapılabilir. Çocuk oyun heyecanı ile yemeğini bitirir. Bu şekilde zamanla damak tadı alıştığı için sonraki zamanlarda da o yemeği normal tabaktan da yiyecektir. Bu fikir ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve özellikle tasarım çizimlerini yapmayı düşünüyorum.
Sorun 33- Kalorifer peteklerinin odanın havasını kurutması ve öksürük sorunu.
Çözüm: Bu konuda kalorifer peteklerine takılan su kapları var. Bizde kendi tasarımlarımızı yapabilir bunları geliştirebilir ek özellikler ile inovasyon yapabiliriz. Çorba gibi sıcak içecekler için satılan alüminyum kaseler kullanılabilir. Kolay eğildiği için kalorifer peteğine göre eğip bükebilirsiniz. Ayrıca su seviyesi çok azaldığında uyaran bir sistemde eklenebilir.
Sorun 34- Öğrencinin evde ders çalışma planını düzenli olarak uygulamaması sorunu.
Çözüm: Akıllı program panosu olabilir. Takvim ve saate göre yapılacak çalışmalar görüntülenir. Tamamlanan çalışmalar yeşil ile yarım kalanlar kırmızı ile uyarı verebilir. Programın düzenli olarak uygulandığı internet ağı ve akıllı uygulamalar ile öğrenci, veli ve öğretmen tarafından da takip edilebilir. Öğretmen çalışma ödevlerini, yazılı tarihlerini vs internet ile gönderdiğinde panoda gözükebilir. Böylece oto kontrol sağlanmış olur.
Sorun 35- İngilizce kelimelerin öğrenilmesi sorunu.
Çözüm: Kelimeleri öğrenmenin mantığı tekrardır. Bu nedenle kelimelerin yazılışı-okunuşu ve anlamı ile ilgili olarak tekrar etmeyi sağlayacak oyunlar geliştirilebilir. Bu konuda google play uygulamaları geliştirilmiş ama cep telefonunu okulda kullanamayabilirsiniz. O yüzden kağıt vb malzemeler ile kendiniz tasarlayabilirsiniz.
Sorun 36- Bayanların (genellikle) çantalarını hırsızların çalması.
Çözüm: İç içe çanta olabilir. Çantanın içinde küçük çantada değerli eşyalar olabilir. Hırsız çantayı asıldığında, çantanın kulpu ile birlikte, değerli eşyaların olduğu küçük çanta ayrılır. Sahibinde kalır. Hırsızın eline geçende, çok değerli olmayan malzemelerin olduğu büyük dış kısımdaki çantadır. Bu kısımda da GPSli foto makinası olabilir. Diğer küçük çantadan ayrıldığında bu makine aktif hale gelir. Hırsızın konumu akıllı telefon ile takip edilip izi bulunabilir. Hatta çantayı açtığında hırsızın ses ve fotoğrafını bir maile gönderebilir. Sonuçta bu durum hırsızlık olayını tamamen bitirmese de oldukça azaltacaktır.
Sorun 37- Sobaların insanları zehirlemesi.
Çözüm: Soba zehirlenmelerine çözüm için sobanın baca kısmına, daha iyi çekmesi için vantilatör yapılır. Sitede bu sorunun çözümü ile ilgili yapılmış olan maket tasarım için tıklayınız >>>
Sorun 38- Kar yağdığı zaman kuşların, serçelerin dışarıda aç kalması.
Çözüm: Osmanlıda evlerin çatıya yakın yüksek duvarlarında, kuş evleri olurdu. Bunun gibi kuş evleri tasarımı yapılabilir. Bunlar üretimle çoğaltılarak bina duvarlarına monte edilebilir. Yeni teknoloji ile su, yiyecek gibi ihtiyaçlar binalarda yaşayanlar tarafından karşılanabilir. Çocuklar hayvan sevgisini öğrenir.
Sorun 39- Plastik ürün ambalajlarının (örnek peynir) doğayı kirletmesi sorunu.
Çözüm: Plastik ambalajlar sadece poşetler değildir. Bir çok üründe artık plastik kutularda, ambalajlarda satılmaktadır. Bu sorun tamamen çözülemez olsa da plastik kullanımını azaltacak tasarımlar yapılabilir.
Sorun 40- Defter ve kitapları kaplama sorunu.
Çözüm: Her yıl karşılaştığımız bir sorundur. Burada amaç defter ve kitapların dış kapaklarının dayanıklı hale getirilmesidir. Aslında bunun için kitap kapağı üzerine, sprey yöntemi ile sıkılan, şeffaf sağlam bir tabaka olarak yapışıp donararak kimyasal bir karışım icat edilebilir. Böylece aldığını bir kutu spreyi kitap kapaklarının üzerine sıkarak kolayca kaplama yapabiliriz. Sonuçta proje bir fikir. Zamanla neden olmasın.